Houtrook

pdf

De open haard is voor veel mensen warmte in huis en sfeer, maar voor veel buren is het een dagelijkse overlast. Ramen en deuren moeten dicht wil je niet continue aan deze verontreinigde lucht worden blootgesteld. Ondanks dit komt deze lucht door alle gaten en kieren (warmtewisselaars, drogers die lucht aanzuigen van buiten, afzuigkap) naar binnen. Deze houtrook is ~30x schadelijker dan tabaksrook, alleen zit u hier dan in de winter complete dagdelen in. Met een open haard maak je de lucht in je directe omgeving giftig. De open haard is één van de grootste bronnen van fijnstof in de directe omgeving. In de industrie wordt vervuilde lucht gefilterd & gespoeld. Uit een open haard wordt de vervuilde lucht zonder filtering de schoorsteen uitgeblazen. In grote delen van Enkhuizen is de lucht in de winter door open haarden giftig.

 

Fijnstof

Welke soorten fijnstof zijn er;

PM10

Stof, pollen, schimmels, verbranding

Bereikt neus en keelholtes.

  • Concentratieproblemen.

  • Ontstekingen, zoals bijvoorbeeld voorhoofdsholteontstekingen.

 

PM2,5

Uitlaatgassen, organische deeltjes, bacteriën, tonerstof, verbranding

Bereikt luchtwegen, longen,

  • Luchtweg en longproblemen

 

PM1

Virussen, nano-deeltjes, uitlaatgassen, verbranding

Bereikt alveoli (longblaasjes)

  • Tumoren

  • Ontstekingen onder in de longen (bij kinderen kan dit de basis van copd op latere leeftijd zijn)

 

PM0,1 (ultrafijnstof)

Uitlaatgassen, verbranding.

Bloedbaan, passeert bloed-hersenbarrière en komt ook in de hersenen.

  • Ontstekingen/tumoren, ook in hersenen.

  • Hart en vaatziektes,

 

Maximale normen Wereldgezondheidsorganisatie zijn(strenger dan EU max jaargemiddelde van 25 µg/m³)

PM10 = 20 µg/m³

PM2,5 = 10 µg/m³

 

Kortweg, het genereert in het gehele lichaam ontstekingen/tumoren.

Longfonds: Uit het onderzoek blijkt dat het risico dat iemand sterft door fijnstof met 7 procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. https://www.longfonds.nl/nieuws/fijnstof-dodelijker-dan-gedacht#

Houtrook

Fijnstof

Blootstelling aan fijnstof leidt op termijn tot;

  • Aantasting korte termijn geheugen

  • Longproblemen

  • Huidproblemen

  • Voorhoofdsholteontstekingen, snotteren, hoesten, irritatie luchtwegen.

  • Ontstekingen, overal, incl. hart en hersenen. Beroerte. Artritis, artrose, reuma.

  • Hart-, vaat-, longaandoeningen

  • Ontwikkeling van bronchitis en/of allergieën zoals hooikoorts bij kinderen (http://www.fijnstofmeter.com/documentatie/reductie_fijn_ultrafijnstof_kinderdagverblijf_tno_rapport_r10195.pdf)

  • Fijnstof blijft tot 3 weken hangen in de lucht.

  • Er is geen veilige doses fijnstof. It's the dose that makes the poison, oftewel het is de hoeveelheid die iets giftig(er) maakt.

 

Meer informatie

Open haarden

 

Fijnstof

Houtrook.nl

Hinder en overlast van houtrook het komt vaker voor dan men zou verwachten. In het stookseizoen op veel plaatsen dagelijks. Voor velen roept de geur van houtrook van een open haard of houtkachel goede herinneringen aan huis en haard op. Mensen zijn zich echter niet bewust dat houtrook is uitgegroeid tot een belangrijke bron van luchtvervuiling in ons land. Uit de verbranding van organisch materiaal zoals hout en tuinafval komt een verscheidenheid aan schadelijke stoffen vrij, waaronder ook kankerverwekkende stoffen zoals grofstof, BENZEEN,DIOXINE, BENZO (a) PYREEN , BENZO (k) FLUORANTHEEN ultra fijnstof,PAK’s , koolmonoxide, stoffen die de ademhaling irriteren en andere giftige stoffen. Vooral zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen die lijden aan allergieën, astma, bronchitis, emfyseem, longontsteking, of andere hart of longziekten (COPD) worden ernstig bedreigd door de vervuiling veroorzaakt door houtrook.

 

Een woonwijk waar maar een paar houtkachels branden kunnen een hele wijk verontreinigen.
Houtrook is 30 x schadelijker dan tabaksrook. Houtrook bevat een aantal kankerverwekkende stoffen. Verder is houtrook een van de grotere veroorzakers van uitstoot van ultrafijnstof (>39%) in onze directe leefomgeving. Houtrook bevat minuscule deeltjes van creosoot, roet en as die wel tot drie weken in de lucht blijven zweven.. Kleine deeltjes van vaste en vloeibare stoffen de zogenaamde PM (particulate matter). blijven nog langer in de lucht aanwezig. PM0,5>2,5 (fijnstofdeeltjes) dringen diep door in de longen en worden direct opgenomen in de bloedbaan of veroorzaken ontstekingen in de longen. PM2,5 is nog schadelijker dan PM10  fijnstof, omdat het zich diep in de holtes (Alveoli) nestelt en daar schade aanbrengt. Inademen van fijne PM veroorzaakt hoesten, irritatie en permanente littekens in de longen. Dergelijke schade vermindert de longfunctie, verhoogt het potentieel voor ademhalingsziekten en kan bijdragen tot kanker, hartziekten, veranderingen in het DNA en bij auto-immuunziekten veroorzaken. Ook worden de toxische (giftige) deeltjes worden opgenomen in het bloed.Fijnstof is een mix van kleine vaste en vloeibare deeltjes die zijn opgelost in de lucht. Fijnstof bestaat onder andere uit zuren, organische chemicaliën, metalen, en bodem- en stofdeeltjes. Fijnstof levert een verhoogd risico op luchtwegziekten en is onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempeld als kankerverwekkend. De WHO heeft fijnstof geclassificeerd als schadelijk voor de menselijke gezondheid”. Het kan de levensverwachting van mensen die regelmatig aan houtrook worden blootgeteld met zo’n 10 jaar verkorten. Met name kinderen zouden met zo min mogelijk (ultra) fijnstof in aanraking moeten komen. Wij maken ons terecht zorgen over scholen en woonwijken in de buurt van snelwegen. Wat wij blijkbaar nog niet doorhebben is dat het gevaar van lokale fijnstof in de omgeving van een houtkachel veel groter is. Zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM dat jaarlijks ruim tweeduizend mensen overlijden mede door kortstondige blootstelling aan concentraties fijnstof. Er wordt steeds meer bekend dat fijnstof (ook in kleine hoeveelheden) de gezondheid schaadt.
Houtverbranding veroorzaakt vaak intense geurhinder die hele wijken doet stinken en ze, zeker bij ongunstige weersomstandigheden in ongezonde rook hult.
Een slecht gebruikte houtkachel kan bovendien evenveel dioxine in de lucht blazen als een goed afgestelde verbrandingsoven.
Bron: houtrook.nl

 

Heeft u vragen, opmerkingen? Contact